יום רביעי, 23 באפריל 2014

URMAND INIMA




               BEIKVOT HALEV - URMAND INIMA

 sau 

CUNOAŞTEREA LUMILOR SPIRITUALE

           MICHAEL LAITMAN 

1.Prefata
    Aceasta carte îşi realizează scopul caruia i-a fost destinată:  ea ridică voalul misterului de pe ideaţia cabalică, atat de antică, datand de mii şi mii de ani.
Un text autentic de cabala este scris de un înţelept al cabalei, sau mecubal, în momente de înălţare spirituală, pe limba cabalei, limba inteleptilor cabalei, iar textul este difuzat exact asa cum a fost scris. Limba acestor cărţi este de neînţeles celor ce nu apartin de iniţiaţii în limba cabalei. 
Cartea este scrisă tuturor celor ce doresc să devină familiari cu lumea cabalei şi să cunoască îndeaproape elementele teoretice şi metoda ei practică, menite spre dezvoltarea spirituală a persoanei doritoare de acest lucru. Ea este scrisă într-o limbă fluentă, uşoară, cu intenția de a ajunge la publicul larg, si e destinata celor dintre noi, pasionaţi de ştiinţă, celor din noi în căutare...
  
PE URMELE ÎNŢELEPTULUI BAAL HASULAM  „Omul Treptelor”: rav YEHUDA ASHLAG
    
Cum am ajuns la studiul cabalei ?
    În timpul conferinţelor şi interviurilor sunt mereu întrebat cum am ajuns la cabala?.  Iata, Cabala este înţelepciunea vieţii, ea ne este aproape tuturor.
Totuşi găsesc de cuviinţă să răspund la o altă întrebare, puţin deosebită: cum am găsit în cabala răspunsurile la întrebările privind viaţa mea? 
Din copilărie m-am întrebat adesea care ar fi scopul existenţei mele. Astfel de întrebări mă preocupau mereu. Uneori reuşeam să le uit, in goana după plăceri, dar de obicei îmi începeam zilele cu aceeaşi întrebare.
 Nu puteam să uit, deşi eram ocupat neincetat cu scopuri ne-autentice. Ani de zile m-am consacrat studiului unei profesii interesante, căreia m-am dedicat timp îndelungat. De asemenea, gandul de a pleca în Israel ma preocupa de ani de zile.
Dar şi după venirea în tară în 1974, obsesia în ce priveşte sensul vieţii, nu m-a părăsit. Eram în permaneţă în căutarea unui scop demn de a trăi pentru a-l realiza. Am încercat să-l găsesc în lumea afacerilor, în politică şi multe altele. Am încercat să trăiesc asemenea tuturor, dar nu reuşeam să uit întrebarea interioară ‚’’pentru ce scop înfăptuiesc toate acestea?” Sau: „ce rost are să fac acestea toate, oare spre a mă asemăna majorităţii?’’
    După cateva evenimente care mi-au rascolit  viaţa, atat sufleteşte cat şi din punct de vedere material, şi ajungand la concluzia că nu am unde să evadez din realitate, am hotărat în 1976 să încerc modul de viaţă religios. Credeam că aceasta, cu valorile ei etice, îmi va da linişte sufletească şi împăcare cu problemele existenţiale. 
În 1978 am descoperit un curs de studiu al cabalei. M-am înscris imediat, am cumpărat manuale de studiu, şi in scurt timp eram cufundat pană peste cap în studiul  cabalei. Am început sa-mi sondez adancurile inimii şi să cercetez temeinic toate intrebarile. Pentru prima dată in viata am simţit ca sunt la locul dorit, care mă atrage cu adevărat.
    Am început să caut instructori autentici în toată ţara, încercand sa studiez cu, şi părăsindu-i unul după altul, nefiind satisfăcut de metoda lor de studiu, prea abstractă. In aceste cautari am intalnit un tovarăş de studiu, cu care am început să exploram singuri toate cărţile de cabala existente.
Am continuat astfel in cursul următoarelor luni.
Într-o seară de iarnă, rece şi ploioasă, în 1980, am propus camaradului meu să ieşim în căutarea unui cerc de studiu, cu un instructor autentic, in Bney Brak, unde am mai umblat pentru achiziţionarea unor cărţi de studiu.
    În Bney Brak ne-a întampinat o vreme furtunoasă cu străzi pustii, ude de ploaie. Ne-am oprit la colţul srăzii Akiva şi am întrebat un trecator: „unde se poate învăţa cabala?”. Ca şi cum ne-ar fi aşteptat, persoana ne răspunse fără uimire, îndrumandu-ne cu explicaţii exacte spre locul respectiv.
La sosire ne aştepta o clădire întunecată, iar înăuntrul ei am găsit, într-o cameră mică şi lăturalnică, aşezaţi împrejurul unei mese lungi, patru sau cinci bătranei cu barbă albă. 
Ne-am prezentat, declarand că veneam din Rehovot şi dorim să studiem cabalah. Persoana care prezida studiul din capul mesei, ne invită să luăm loc. 
Ei au continuat să citească din cartea Zohar, cu interpretarea lui Baal Hasulam, vestitul Rav Yehuda Aşlag. Vorbeau cu jumătate de gură, în parte pe yidiş, dar păreau a se înţelege bine între ei. 
În primul moment mi s-a parut că pierdem timpul degeaba, dar tovarăşul meu nu a fost de acord să plecăm, pretinzand că ar fi nepoliticos. 
Studiul se întrerupse după cateva minute. Am lăsat numerele noastre de telefon şi ne-am luat rămas bun.
A doua zi am fost invitati telefonic, astfel am sosit în aceeaşi seară la lecţia următoare, cu instructorul ales de Superior, Rav. Acesta ne-a propus să începem articolul ’’Introducere in Stiinţa Cabala’’, pe care am mai încercat inainte să-l studiem de cateva ori.
Ne-am aşezat în jurul mesei în sala goală din sinagogă. El începu să ne explice lucrurile citite.

De atunci, încerc mereu să-mi amintesc, sa retraiesc acel sentiment minunat de fericire 
care m-a inundat dintr-odată, fericirea de a-mi fi găsit în sfarşit locul, după ataţia ani de căutare!

După lecţie ne-am înţeles să continuăm studiul. 
A doua zi am început să înregistrez lecţiile. Afland că studiul principal are loc la ora două dimineaţa, am început şi noi să venim la lecţiile nocturne. Eu eram cam indraznet, intram în discuţii adeseori, fapt care ajunse la urechile  lui Rav Baruch Aşlag, care se interesa de noi îndeaproape. El mi-a transmis că va fi gata să studieze cu mine zilnic la ora şapte,  după rugăciune, din cartea Zohar, Splendoarea. 
Trecura astfel cateva luni. Intr-o zi, am fost întrebat dacă eram de acord să-l conduc pe Rav Baruch Aşlag, pe Rabash, la medicul său în Tel Aviv. Bineînţeles am consimţit. Pe drum el a vorbit despre diverse subiecte, iar eu am încercat să-l descos despre cabala. Mi-a spus că, deocamdată nu înţelegeam nimic, de aceea poate să-mi comunice orice, însă cand voi progresa, va fi mai precaut privind cele ce-mi va spune. 
Dupa aceasta conversatie am continuat astfel sa discutam ani de zile. Întrebările mele care pretindeau răspuns erau întampinate de Rabash cu întrebarea: 
”ai găsit deja cui să i te adresezi?’’. 
El vorbea despre CREATOR. ’’Adresează-i-te Lui, strigă, pretinde, plange-i Lui cat doreşti, 
îndreaptă spre El toate pretenţiile.’’
   

Tratamentele primite de Rabaş nu i-au folosit, şi în cele din urmă a fost nevoit să se interneze în spital pe o perioada de o lună. Am rămas cu el tot timpul petrecut în spital, de la patru dimineaţa, cand săream peste gard şi mă furişam printre saloane ca să ajung pana la el pentru a studia.

De atunci Rav Baruch Ha'Leyb Ha'Levi Aşlag, sau RABAŞ, fiul prim născut al lui Baal Hasulam, a devenit invatatorul meu, ha'Rav sheli.
După ce a ieşit din spital, am început să facem lungi plimbări prin parc. La întoarcere, scriam tot ceea ce auzisem, cu mare sarguinţă. Aceste plimbări ce durau trei-patru ore zilnic, au devenit de-a lungul anilor, obisnuinta.

Timp de doi ani l-am rugat pe Rabaş să-mi permită să locuiesc în apropierea lui. Dar el nu era de acord, explicandu-mi că nu sosise momentul. De asemenea, faptul că veneam de departe, din Rehovot, reprezenta un efort care-mi aducea folos din punct de vedere spiritual. Mai tarziu, el îsuşi mi-a propus să mă mut, găsindu-mi o locuinţă în Bney Brak.
Pe cand locuiam în Rehovot, şi cu permisunea lui Rabaş, am cercetat mai multe cercuri în care oamenii studiau cabala. I-am cerut permisiunea lui Rabaş să invit nişte studenţi care doreau să studieze cu el, iar el, fără prea mare convingere, a acceptat. Astfel au început să frecventeze sinagoga noastră cateva zeci de studenţi,  care au însufleţit dintr-odată locul, pană atunci liniştit şi izolat.
Iar Rabaş radia de bucuria noilor veniţi, entuziasmaţi de a studia cabala.
    De obicei, ziua o începeam la ora trei dimineaţa, studiind în grupuri de cate şase studenţi. Am înregistrat toate lecţiile si de-a lungul anilor am adunat peste o mie de discuri.
    Începand din 1987, Rabaş a hotărat să calatorim in T'veriah cu scopul de a studia, o dată la doua săptămani. Aceste calatorii au continuat cinci ani, astfel am avut ocazia să-mi dau seama cat de colosal era nivelul său spiritual. Eu nu vedeam cum voi putea ajunge pană la inaltimea sa.
Acest om lucra pană la epuizare, pentru a duce la îndeplinire tot ce a hotărat pană la ultimul detaliu, pană cand nu mai putea respira.
În cele din urmă, a început să sufere de probleme de respiraţie, însă nu a renunţat nici atunci la tot ce era în reponsabilitatea sa. Eu, privind eroismul sau, mi-am pierdut treptat siguranţa de sine şi increderea în succesul meu. Cu toate acestea, mi-am dat seama, că astfel de puteri apar numai prin intelegerea valorii gigantice a scopului sublim.  
Am inteles ca aceste forte sunt dăruite din ceruri.

Plimbările noastre in Meron şi Tveria vor rămane de neuitat, cu serile lungi de discuţii şi melodii cantate de Rabaş.
Orele astfel petrecute în vecinatatea acestui om urias, şi-au făcut efectul, mi-au îndrumat  paşii în decurs de 12 ani. Rabaş obişnuia să-mi spună unele lucruri, total de neînţeles, explicîndu-mi că aceste idei trebuiau să apară în lume, spre a acţiona mai departe.
Dat fiind că studiul cabalei in secolele trecute a avut loc doar în cercuri restranse, i-am propus lui Rabaş să organizăm noii studenţi în mici grupuri de studiu.
Pentru ei anume, Rabash a început să scrie articole, in mod regulat, săptămanal. Pană in momentul cand ne-a părăsit, scrisese o multime de  articole care azi constituie mai multe volume, care au un conţinut excepţional. Acestea, împreună cu discurile înregistrate de mine în cursul lecţiilor, reprezinta o interpretare completă a studiului Cabalei.
   
 În ajunul anului nou, Rosh Haşanah - Rabash a fost internat în spital în urma unor dureri de inimă, şi după multe rugăminţi. Deşi medicii nu au diagnosticat nimic deosebit, Rabaş a decedat în zorii zilei urmatoare.

Printre cărţile şi scrierile proprii, Rabaş purta mereu asupra sa un jurnal de însemnări, care conţinea cele auzite de la tatăl său, marele intelept, Iehuda Leib Halevi Aşlag, autorul unui mare numar de carti de studiu al cabalei, el fiind interpretul renumit al cărţii ZOHAR, în 21 de volume, "Cartea Zohar cu interpretarea lui Baal Hasulam". De asemenea este autorul cartii Studiul celor Zece Sefirot, explicand scrierile lui Isaac Luria, în 6 tomuri, şi a multe alte scrieri menite studiului cabalei. 
Rabash mi-a înmanat în seara aceea deosebita, în spital, caietul de însemnări ale celor auzite de la tatăl său, spunandu-mi: ”ia-l şi studiază-l” .
A doua zi în zori, ne-a părăsit lăsand în urma sa studenţi fără un ghid în această lume.
În cursurile sale, Rabaş a exprimat de multe ori dorinţa sa, visul sau, de a ne învăţa să ne adresăm nu lui, ci Creatorului, forţa unică, sursa a tot ceea ce există, izvorul ajutorului, ajutor pe care El aşteaptă să i-l pretindem, ajutor în căutarea drumului spre eliberarea din colivia lumii acesteia;
ajutor pentru a găsi drumul spiritualităţii, a înălţării deasupra şi dincolo de această lume, pentru a ne  găsi adevărata identitate şi adevăratul scop în viaţă.
Acest gen de ajutor poate fi oferit doar de Creator. El este cel care creează în noi aceste aspiraţii, ca noi sa le dirijam catre El, care ne ofera ajutorul pentru atingerea lor.
În scrierile mele, am încercat să transmit cele aflate in acel caiet, precum si cele ce am auzit eu, însă nu este posibil ca informatiile să fie transmise exact, ci doar aşa cum sunt percepute în timpul lecturii. Fiece persoană va auzi şi înţelege cele scrise într-un mod specific şi deosebit, caracteristic radacinii sufletului său.
   Aceste însemnări oglindesc simţămintele fiecărui suflet în mod unic, prin contactul cu lumina superioară, fiecare suflet percepe in mod diferit cele scrise.
Informaţia spirituală este transmisă celui  Mekubal, de la Divinitate, fără cuvinte, şi este recepţionată instantaneu în toate organele, simţurile şi mintea acestuia, este realizată pe loc în tot conţinutul ei.
Un mekubal are posibilitatea de a comunica exact informaţia primită, doar unui alt mekubal, cel puţin de acelaşi rang cu el.
Celor aflaţi înainte de trecerea barierii lumii spirituale, care nu au la dispoziţie vase pregatite pentru percepţia spirituala, nu li se pot transmite informaţii de acest fel.
Cateodată mentorul ridică în mod artificial un anumit ucenic la nivelul său spiritual, cu ajutorul aşa numitului ecran, masach; în acest caz elevul devine capabil să realizeze tabloul forţelor spirituale şi acţiunea lor. 

urmeaza...
            

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה